KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Adótörvények módosítása 2017

A Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója (KATA) praktikus volta lévén népszerű adónem, mert kiváltja az adózó egyéb kötelező járulékait is.

A Kisadózó Vállalkozások Tételes Adója (KATA) praktikus volta lévén népszerű adónem, mert kiváltja az adózó egyéb kötelező járulékait is. Akik a KATA mellett döntenek, azok az adminisztrációs folyamatok mellett a fizetést is leegyszerűsítik, ugyanis ez az adónem fix költséget von maga után, ami főállású kisadózók számára havi 50 ezer, másodállású kisadózók számára pedig havi 25 ezer Ft-ot jelent.

A KATA elsősorban egyéni vállalkozók és cégek számára elérhető, de választhatják betéti- és közkereseti társaságok is, amennyiben kizárólag magánszemély tagokkal rendelkeznek.

Akik a KATA szabályai szerint adóznak, azok a bevétel számításánál figyelmen kívül hagyhatják a fejlesztési támogatásokat, valamint a költségvetési támogatásokat is (2014-ig visszamenőleg alkalmazható szabály).
A kiegészítő tevékenységet végző kisadózókat a törvénymódosítás a keresőképtelen hónapokban mentesíti a tételes adó befizetése alól.

A Kisvállalati Adó (KIVA) szintén egyszerű adminisztrációt igénylő adónem. Olyan cégek vehetik igénybe, ahol az átlagos alkalmazotti létszám statisztikai átlaga nem érte el a 25 főt a jelentkezés előtti évben, valamint ahol az árbevétel sem haladta meg az 500 millió Ft-ot. A KIVA mértéke: 16%.

A kisvállalati adó a következők számára elérhető: egyéni cégek, közkereseti-, betéti-, ill. korlátolt felelősségű társaságok, külföldi vállalkozók, külföldi személyek belföldön található üzletvezetési hellyel, szövetkezetek, ügyvédi és közjegyző irodák, szabadalmi ügyvivő irodák.

A KIVA 2017-től 50 főnél szabja meg a foglalkoztatottak statisztikai átlagát az eddigi 25 fő helyett. Az adóalanyiság megszüntetése pedig 100 fő elérésekor válik esedékessé 50 helyett.
Az adóalap számításában tételesen meghatározzák az adóalapot növelő és csökkentő tételeket, majd ehhez hozzáveszik a személyi jellegű ráfordításokat. Lehetőség lesz az ún. adóalap-csökkentő korrekcióra azok számára, akiket hátrányosan érint az új számítási mód.

2017-től a KIVA adózási formát választók körében a veszteség elszámolása korlátozás nélküli, nem időhöz kötött.

Bevezetik a pénztár mentesített értékének fogalmát, ami a tárgyév összbevételének 5%-a (legalább 1 millió Ft). A lényeg az, hogy amíg a pénztár nem éri el ezt a mentesített értéket, az adóalapra nincs befolyása.

Amennyiben további kérdései lennének, adótanácsadást szeretne igénybe venni, forduljon hozzánk bizalommal, könyvelőirodáinkban Budapesten naprakész szakembergárdával állunk rendelkezésére!

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.