KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Áfaszabályok ingatlan bérbeadása /értékesítése esetén

Az ingatlanok bérbeadásáról és értékesítésről pár szó.


Az ingatlanok bérbeadása speciális esetektől eltekintve, általában áfamentesen történik.

Speciális, áfaköteles esetnek minősül az ingatlanhoz tartozó eszközök, felszerelések, ill. széfek bérlésre bocsátása; parkolásra szánt terület bérbeadása parkolási célra történő felhasználás esetén; valamint az idegenforgalmi szolgáltatás céljával történő bérbeadás.

Amennyiben a bérbeadó fél úgy dönt, hogy áfásan szeretné lebonyolítani a bérlést, erről köteles előre nyilatkozni. Döntése a következő 5 évre érvényes, módosításra nincs lehetőség. Megosztott áfázásra is van mód, amikor is a bérbeadó dönthet úgy, hogy a lakóingatlanokat áfamentesen bocsátja bérlésre, a nem-lakóingatlanokat viszont áfásan.

Ha a bérbeadó fél az áfamentesség mellett dönt, úgy nem köteles a bérleti szolgáltatás után áfát fizetni/felszámítani, viszont adólevonási jog sem illeti meg.

Az ingatlanok értékesítése kapcsán 4 eset állhat fenn. Új építésű ingatlan eladása esetén – amennyiben nincs jogerős használatbavételi engedély vagy 2 éven belül emelkedett jogerőre – és építési telek értékesítésekor az áfa az általános adó mértéke alá tartozik.

Adómentességet élveznek az építési teleknek nem minősülő földterületek. Kivételnek számít, ha az eladó fél adóalany, és igényt tart az általános szabályok szerinti eljárásra.
Amennyiben az ingatlan értékesítése áfa-kötelezettséget von maga után, 2 lehetőség állhat fenn: fordított vagy egyenes adózás.
Fordított adózással jár az építési telek eladása, az építési szerződés szerint zajló ingatlan átadás, az adásvételi szerződéssel való új ingatlan eladása, ill. ha az eladó fél alkalmazza az áfa kört, akkor utóbbi a nem új építésű és nem teleknek minősülő ingatlanok értékesítésére is érvényes.

Amennyiben további kérdései lennének, adótanácsadást szeretne igénybe venni, forduljon hozzánk bizalommal, könyvelőirodáinkban Budapesten naprakész szakembergárdával állunk rendelkezésére! 

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.