KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Zöld, piros, kék, barna és sárga – új lámpaszín az egészségügyben

Az új intézkedés leszűkíti a külföldiek számára igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások körét.


2016. augusztus 1-től a módosítás eredményeképpen a külföldiek 2 éven át (a korábbi fél év helyett) kötelesek a mindenkori minimálbér felének megfelelő összeget fizetni havi szinten azért, hogy ingyenes ellátásra jogosultak lehessenek. A 2 éves időtartam alatt azonban csak a sürgősségi betegellátást vehetik igénybe.

Az alábbiakban nézzük végig egyesével, melyik lámpaszín miről árulkodik az egészségügyi dolgozóknak:

  • zöld: érvényes tajszám és rendezett egészségbiztosítási jogviszony;
  • piros: érvényes tajszám és rendezésre váró jogviszony; ez esetben a járulékot (akár visszamenőleg is) ki kell fizetni;
  • kék: átmenetileg érvénytelen tajszám; a személy általában külföldön van biztosítva; érvényes EU-s kártya felmutatása esetén ellátásra jogosult;
  • barna: érvénytelen tajszám; a beteg csak térítés ellenében kaphat ellátást;
  • sárga: a legújabb szín – érvényes tajszám, de az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre korlátozott. Nem jogosultak fogászati ellátásra, külföldi kezelésekre, és a transzplantációs várólistára sem kerülnek fel. (Esetükben az egészségügyi dolgozók azt is látják a rendszerben, hogy melyek azon ellátások, melyekre az illetők nem jogosultak.)

Az újonnan bevezetésre került sárga lámpa azokat érinti, akik megkötik a fenti megállapodást, és 2 éven át minden hónapban fizetik a minimálbér felének megfelelő járulékösszeget. Ezen megállapodás azok számára elérhető, akiknek nincs biztosításuk és nem minősülnek belföldinek társadalombiztosítási szempontból. A megállapodás saját és a háztartásban élő gyermekek számára igényelhető az illetékes kormányhivatalban (a gyermekekre vonatkozó járulék mértéke alacsonyabb: a minimálbér 30%-a).

A 2 éves türelmi idő egyösszegű megváltására is adott a lehetőség, amennyiben az illető megengedheti magának. Ennek feltétele 24+1 havi járulékösszeg megtérítése. Ez esetben az egyén a megállapodás megkötésétől számított következő hónap első napjától már jogosult a – korlátozott – egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.