Könyvelés Center könyvelőiroda Budapest

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Zöld, piros, kék, barna és sárga – új lámpaszín az egészségügyben

Az új intézkedés leszűkíti a külföldiek számára igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások körét.


2016. augusztus 1-től a módosítás eredményeképpen a külföldiek 2 éven át (a korábbi fél év helyett) kötelesek a mindenkori minimálbér felének megfelelő összeget fizetni havi szinten azért, hogy ingyenes ellátásra jogosultak lehessenek. A 2 éves időtartam alatt azonban csak a sürgősségi betegellátást vehetik igénybe.

Az alábbiakban nézzük végig egyesével, melyik lámpaszín miről árulkodik az egészségügyi dolgozóknak:

  • zöld: érvényes tajszám és rendezett egészségbiztosítási jogviszony;
  • piros: érvényes tajszám és rendezésre váró jogviszony; ez esetben a járulékot (akár visszamenőleg is) ki kell fizetni;
  • kék: átmenetileg érvénytelen tajszám; a személy általában külföldön van biztosítva; érvényes EU-s kártya felmutatása esetén ellátásra jogosult;
  • barna: érvénytelen tajszám; a beteg csak térítés ellenében kaphat ellátást;
  • sárga: a legújabb szín – érvényes tajszám, de az igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre korlátozott. Nem jogosultak fogászati ellátásra, külföldi kezelésekre, és a transzplantációs várólistára sem kerülnek fel. (Esetükben az egészségügyi dolgozók azt is látják a rendszerben, hogy melyek azon ellátások, melyekre az illetők nem jogosultak.)

Az újonnan bevezetésre került sárga lámpa azokat érinti, akik megkötik a fenti megállapodást, és 2 éven át minden hónapban fizetik a minimálbér felének megfelelő járulékösszeget. Ezen megállapodás azok számára elérhető, akiknek nincs biztosításuk és nem minősülnek belföldinek társadalombiztosítási szempontból. A megállapodás saját és a háztartásban élő gyermekek számára igényelhető az illetékes kormányhivatalban (a gyermekekre vonatkozó járulék mértéke alacsonyabb: a minimálbér 30%-a).

A 2 éves türelmi idő egyösszegű megváltására is adott a lehetőség, amennyiben az illető megengedheti magának. Ennek feltétele 24+1 havi járulékösszeg megtérítése. Ez esetben az egyén a megállapodás megkötésétől számított következő hónap első napjától már jogosult a – korlátozott – egészségügyi szolgáltatások igénybevételére.

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.