KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Jövőre érkezik a Google-adó

A rendelkezés célja, hogy a külföldi tulajdonban lévő, reklámbevétellel rendelkező cégek nálunk is fizessenek adót.


A nyilvántartásba nem bejegyzett vállalatokra az adóhatóságok 10 millió Ft összegű büntetést szabhatnak ki. A bejegyzést 15 napon belül kell megvalósítani, amennyiben ez elmarad, úgy ismételt büntetés is kiszabható, nem egyszeri, egyösszegű büntetésről van tehát szó. A bejegyzés sorozatos mulasztásának következményeképpen a korábbi büntetés háromszorosát kell kiszabni (legfeljebb 1 milliárd Ft).

Az összegek mértékéből egyértelműen kitűnik, hogy az újdonsült reklámadó a „nagyhalakat” vette célba, kisebb vállalkozások képtelenek lennének ilyen mértékű büntetések kifizetésére.

A nyilvántartásban való szerepeltetés mellett kiemelkedő fontosságú még a közzétételről szóló nyilatkozat elküldése is. Ennek elmulasztása esetén a NAV 500 ezer Ft-os bírságot szab ki. Amennyiben ezt követően sem pótolják mulasztásukat, a bírság automatikus összege már 10 millió Ft (!) lesz.

Az új adónem bevezetését azzal indokolják, hogy – csak a magyarországi adatokat nézve - a külföldi nagyvállalatok markában landol a reklámpiac összbevételének nyolcada, és ezek után nem adóznak. Tehát a rendelkezés a magyar vállalatok hátrányos helyzetét hivatott csökkenteni.

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.