KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Az EKÁER változásai 2017-ben; az EKÁER szám igénylésének menete

2017. január 1-jétől új szabályok léptek érvénybe az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerre (a továbbiakban: EKÁER) vonatkozóan. Az EKÁER a 2015-ös évben került bevezetésre, az áfacsalások visszaszorítása érdekében. A rendszer nyomon követi, hogy a más uniós tagállamokból Magyarországra, hazánkból másik uniós országba, ill. Magyarországon belüli közúti fuvarozás esetén a kapcsolódó adókötelezettségek teljesülnek-e.

A módosítások révén a biztosítékadási kötelezettek köre új adóalanyokkal bővült: az új kötelezettek közé azok tartoznak, akik a tárgyévben és az előző két esztendőben elmulasztották az EKÁER bejelentést, és általános forgalmi adóbevallást sem nyújtottak be. Ide sorolhatók az alanyi adómentességet élvező adózók, valamint azok is, akik ezen időszakban adószám-felfüggesztés hatálya alatt álltak.

Az új szabályozás alapján minden valótlan adattartalmú bejelentés szankcionálható, így már a bejelentettnél kisebb mennyiségű termék fuvarozása is bírsággal sújtható. A megszabható bírság mértéke a (ténylegesen) szállított áru értékének 40%-áig terjedhet.
A rendelkezés a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által felhelyezett hatósági zárak eredeti állapotban történő megőrzésére irányuló szabályozásra is kiterjed: ennek megsértése esetén magánszemélyre 200. 000 – 500. 000 Ft, magánszemélynek nem minősülő áruszállítóra pedig 500. 000 – 1. 000. 000 Ft összegű bírság róható ki. Amennyiben a szankcionált személy nem rendelkezik magyar adószámmal/adóazonosító jellel, és székhelye/tartózkodási helye sem Magyarországon található, úgy a hatóság a fuvareszköz visszatartásával is élhet az új intézkedés szerint.

Hasznos információk az EKÁER szám igényléséhez kapcsolódóan

Mi is az az EKÁER szám?

Az EKÁER szám a szállítandó termékegység azonosítására szolgál, melyet egy feladótól egy címzettnek, egy bizonyos gépjárművel továbbítanak egy adott útvonalon.

Az EKÁER szám igénylésének menete

Azon adóalany (vagy törvényes képviselője, meghatalmazottja), aki tevékenysége során közúti fuvarozást kíván folytatni, annak az EKÁER elektronikus felületén kell adatbejelentést tenni. Ezt ügyfélkapun történő regisztrációt követően teheti meg. Az adatrögzítést követően az Állami Adó- és Vámhatóság rögtön megállapítja az EKÁER számot, és azt az adóalany rendelkezésére is bocsátja, amennyiben az előírt feltételeknek megfelel. Az igénylés teljesen ingyenes, és a csomag belföldi útszakaszon való szállításának kezdetéig kell lebonyolítani.

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.