KATA változásokról szeretnél többet tudni? Link

Adja meg telefonszámát, és visszahívjuk Önt!

Ha több információt szeretne, kérdése vagy speciális igénye lenne könyvelő irodánk szolgáltatásaival kapcsolatban.

Hogyan állítsunk ki számlát és nyugtát helyesen?

A kérdés fontosságát nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni, hiszen a nem szabályszerűen kiállított számlák és nyugták bírságot vonnak maguk után.


Az adóalany köteles számlát kiállítani termék vagy szolgáltatás értékesítése esetén a termék vásárlója/szolgáltatást igénybevevő fél részére. A számla kiállítójának az áfatörvényben meghatározott teljesítési időpontot kell figyelembe vennie. A számla eljuttatása a terméket/szolgáltatást igénylő fél részére szintén a számla kibocsátójának feladatkörébe tartozik.

Az áfatörvény alapján előlegnek minősül a termékértékesítés/szolgáltatásnyújtás kapcsán a teljesítést megelőző vagyoni előny juttatása az értékesítő/szolgáltatást nyújtó fél részére, amennyiben az az ellenértékbe beszámítható.
Előleg esetén az adózó fél a számlát az összeg átvételekor köteles kiállítani; utalás esetén, amikor a számláján jóváírásra kerül.

Készpénzzel/készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel történő fizetés esetén a számlát azonnali hatállyal ki kell állítani. Amennyiben a számla áthárított adót tartalmaz, úgy a számlakibocsátásra a teljesítés időpontjától számítva 15 nap áll rendelkezésre.

Számlának minősül minden olyan okirat, amely megfelel az áfatörvény X. fejezetében taglaltaknak. Szintén ide tartoznak azon okiratok, amelyek az adott számlára vonatkoznak, és módosítják annak adattartalmát.
Az áfatörvény előírása szerint a számla kibocsátásától a megőrzésének végéig terjedő időszakban biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, sértetlen adattartalmát, valamint olvashatóságát.
Az áfatörvény értelmében az adóalany szabadon dönthet arról, hogy a számlán a vámtarifaszámot, ill. a szolgáltatás SZJ számát feltünteti-e, a kiállított számla ugyanis ezek hiányában is szabályos.

Laki Stúdió Kft.

Telefon: +36 30 435 8393
E-mail: info@konyvelescenter.hu

Budapesti irodáink

1051 Budapest, Fehér Hajó u. 8-10.
1024 Budapest, Margit körút 95.
1114 Budapest, Bartók Béla út 64.
1039 Budapest, Hímző u. 4.
1098 Budapest, Toronyház u. 15.
1162 Budapest, Piski u. 8.

Csepelt és Dél-Budát kiszolgáló irodánk

2315 Szigethalom, Dunasor u.